Определете вашата специална ниша за бърз растеж

Определянето на вашата специална бизнес ниша е онзи ключов момент, който може да отличи бизнеса ви от конкуренцията. Без значение дали сте позиционирани в уникална пазарна ниша, или оперирате на силно конкурентен пазар, това е важен момент, който не бива да пренебрегвате.

Защо и как да го направите? Обобщаваме накратко в следващите редове.

Защо идентифицирането на конкретната бизнес ниша е толкова важно?

Определянето на специфичната бизнес ниша е наложително, тъй като нито един бизнес не може да произвежда и/или предлага продукт и/или услуга за всички на пазара. За да реализира успех от дейността си и да генерира продажби, има нужда от фокус – специфична група от клиенти, за които конкретният продукт и/или услуга биха представлявали интерес.

Идентифицирането на конкретната бизнес ниша има решаваща роля, както за собствениците на малък бизнес, така и за предприемачите, които стоят зад големи организации. Струва си да представим и някои конкретни ползи от това да определите вашата специална бизнес ниша за растеж:

Създавате лоялна клиентска база

Фокусирайки се върху определена група от хора, те ще разпознават успешно вашия продукт и марка. Това ви позволява да насочите усилията си за маркетинг, реклама и обслужване към конкретна целева аудитория. Фактор, който е предпоставка за по-високо качество на обслужването и по-ефективна дейност по промотиране за установяване на дълготрайни отношения. Те в даден момент ще доведат и до реализиране на успешни продажби.

Минимизирате влиянието на конкуренцията

Друг важен момент, който в частност споменахме, е намаляване влиянието на конкуренцията. Идентифицирайки своята специална ниша за бизнес растеж, успешно се разграничавате от конкурентите ви, които се насочват към масовия пазар. Съсредоточете се върху предлагането на вашия продукт/услуга към конкретна потребителска група, за да се “състезавате” с доста по-ограничен кръг от конкуренти.

Оптимизирате маркетинговите си разходи

При наличие на специализирана бизнес ниша ще фокусирате усилията си за промоции, реклама и маркетинг върху това да ангажирате тази конкретна група от потребители. Този тип прояви създават предпоставка за изграждането на много по-добри взаимоотношения с тях. Оттук нататък и продажбите ви няма да закъснеят.

Как да се справите успешно с определянето на вашата специална ниша за бърз растеж?

Няколко са ключовите елемента, на които да обърнете внимание, за да определите конкретната пазарна ниша за продукта/услугата ви. Тук ще обобщим основните два сред тях:

Сегментирайте вашите потенциални клиенти

Визираме тези характеристики, обединяващи групата от потенциални клиенти, които биха се възползвали от вашия продукт/услуга. Тук могат да бъдат взети предвид редица демографски фактори, интереси, начин на живот на потребителите и т.н. Когато всички те бъдат определени, ще можете успешно да фиксирате потребителския сегмент, който би закупил вашата стока и/или би се възползвал от услугата ви.

Уверете се, че можете да достигнете до своя потребителски сегмент

Печелившата бизнес ниша стъпва на фактора достъпност. С други думи, за да можете да рекламирате, респективно да продавате своите продукти/услуги, е важно да можете да достигнете до своя потребителски сегмент.

Да вземем за пример потребителска група със следните характеристики: мъже и жени на 60+ години, живеещи в регион с добра интернет свързаност, но за сметка на това хората не използват смартфони. Информират се основно от традиционни медийни канали – телевизия, радио, печат. В този случай вашият продукт/услуга не може да стигне до тях чрез социални мрежи и интернет, а посредством алтернативни методи.

Това е само един пример как достъпността до вашата потребителска група следва да бъде взета предвид при идентифицирането ѝ.

„Оптимизация на бизнес процесите“ ще бъде темата на работната сесия по време на месечната среща на Алфа Група София, която ще се проведе на 17.08.2023г., (четвъртък) между 9:00 и 13:00ч. в зала за Събития Реализатори. Ако искате да инвестирате във вашия бизнес и личен растеж, се свържете с нас за повече детайли.


Напомняме, че във всяка Алфа Група може да участва само по един представител от бранш и местата на участниците са ограничени до 12. Побързайте да заемете Вашето място преди конкурентите си и се запишете за участие ОЩЕ СЕГА! Следващата среща на Алфа Груп ще се проведе на:

юни
12
ср
2024
Месечна среща на Алфа Група „София“ @ Зала за Събития Реализатори
юни 12 @ 09:00 – 13:00

Заседание на консултативния борд на Алфа Група София

Алфа Групата стартира нов консултативен борд от собственици и управители на развиващи се малки и средни бизнеси в София!

Какво би било, ако:

 • „Имате собствен управителен борд от директори, които да ви помагат всеки месец“….

 • „Някой ви разбира много добре, защото е бил в обувките ви„…

 • „Има с кого да си сверите часовника“…

 • „Бихте могли буквално да си купите време за стратегическо планиране“…

 • „Има къде да си съберете мислите и решителността за последващи действия“…

 • Имате среда, която ви мотивира и ви помага да се развивате“

Това е малка част от споделеното от настоящите членовете на Алфа Групата. След успешното ѝ развитие в София и многобройните запитвания за втора група, тя вече е факт!

Нашето обещание е само едно: да удвоите стойността на бизнеса ви в период от 2 до 3 години!

 

По време на срещата ще имате възможността:

 • Да разберете как да удвоите стойността на бизнеса си в рамките на 2-3 години;

 • Да седнете на една работна маса с други собственици на бизнес от вашия калибър;

 • Да работите по една от темите за бърз растеж;

 • Да отработите личен бизнес казус или предизвикателство в рамките на мастърмайнд сесия (до 3 казуса на среща);

 • Да получите предложения за неговото решение от опитни съмишленици;

 • Да споделите знания и опит от вашето собствено бизнес ежедневие и да се обогатите от това на другите.

Още по темата:

Кратка презентация на „Алфа Групата“

Често задаваните въпроси

Интервюта с членове на Алфа Групата:

Регистрирайте се за следващото събитие тук!


  За повече информация, може да обърнете внимание на често задаваните въпроси и да се свържете с регионален директор от нашия екип. График на срещите до края на годината може да намерите тук.