Как да изградите своя ангажиран и упълномощен екип?

Като ръководител на работен екип навярно неведнъж сте забелязвали как отделни групи служители се фокусират пряко върху своята работа и често не обръщат внимание на тази на околните.

Вярно е, че за това са различните отдели във всяка една компания, но ако между служителите и различните отдели във фирмата ви няма ефективна комуникация и съдействие, трудно бихте могли да изпълните корпоративните ви цели.

Изграждането на ангажиран и упълномощен екип в дадена компания създава предпоставка за едно по-приятно и продуктивно работно място. Какви обаче са техниките за постигането на тази цел? Малка част от работещите практики споделяме накратко в следващите редове.

Бъдете отворени към нови идеи

Успешното овластяване на екипа може да бъде постигнато, когато мениджърът на дадена група се вслушва в съветите, мненията и идеите на своите служители. Честа практика е работещите на ръководни позиции в компании от различни сектори по никакъв начин да не взаимодействат с подчинените си. При изразено мнение мнозина дори демонстрират нежелание да го чуят. Това е погрешен подход и не работи в посока изграждане на ангажиран и уверен екип.
Големият потенциал на всяка една компания е нейният човешки капитал. Хората, които работят на едно място, всъщност могат да предложат изключително ефективни идеи за успех. Нужно е да подходите към тях с нужното внимание, да се вслушате, а защо не и да работите в посока тяхното реализиране.

Инвестирайте в развитие

Независимо в коя индустрия е позициониран бизнесът ви, персоналът ви винаги би приел добре факта, че се инвестира в неговото професионално развитие. За да изградите един ангажиран и упълномощен екип, е важно да развивате уменията на своите служители.
Връзката между трупането на знания и умения в дадена професионална област и овластяването на екипа е изключително важна. Развиващите се членове на един екип са доказателство, че организацията цени своя човешки капитал и е готова да инвестира в неговото израстване.

Награждавайте и насърчавайте усилията на екипа си

В пътя към изграждането на ангажиран и упълномощен екип неминуемо присъства и признанието от страна на ръководството. Ето защо вашите служители следва да бъдат награждавани за усилията, които полагат в израстването на бизнеса.
Всеки член на екипа е положил определени усилия и е предприел немалко рискове за осъществяването на целите на компанията. Важно те бъдат възнаградени дори и с минимално признание. Така доказвате, че сте лидер, който цени високо своите служители и бихте могли да идентифицирате положителни резултати по отношение овластяването на екипа ви.

„Определете вашата специална ниша за бърз растеж“ ще бъде темата на работната сесия по време на месечната среща на Алфа Груп България, която ще се проведе на 17.11.2022г., (четвъртък) между 9:00 и 13:00ч. в зала за Събития Реализатори. Ако имате интерес към участие в срещата, се свържете с нас за повече детайли.


Напомняме, че във всяка Алфа група може да участва само по един представител от бранш и местата на участниците са ограничени до 12. Побързайте да заемете Вашето място преди конкурентите си и се запишете за участие ОЩЕ СЕГА! Следващата среща на Алфа Груп ще се проведе на:

дек.
15
чт
2022
Заседание на Алфа Груп България @ Зала за Събития Реализатори
дек. 15 @ 09:00 – 13:00

Заседание на консултативния борд на Алфа Груп България

Работата в Алфа Групата Ви дава възможност:

 
  • Да удвоите стойността на бизнеса си в рамките на 2-3 години;

  • Да седнете на една работна маса с други собственици на бизнес от Вашия калибър;

  • Да работите по една от темите за бърз растеж;

  • Да отработите личен казус или предизвикателство в рамките на мастърмайнд сесия (до 3 казуса на среща);

  • Да получите предложения за неговото решение от опитни съмишленици;

  • Да споделите знания и опит от Вашето собствено бизнес ежедневие и да се обогатите от това на другите.

 

Тук може да намерите често задаваните въпроси и правилата и принципите на Алфа Групата!

 

Покупка на билети


За повече информация, може да обърнете внимание на често задаваните въпроси и да се свържете с регионален директор от нашия екип. График на срещите до края на годината може да намерите тук.

%d bloggers like this: