Изведете продуктите и услугите си на по-голям пазар

Съществуват различни техники, прилагането на които може да изведе бизнеса ви на едно по-високо ниво. Да достигне до по-големи пазари, на които да предложи своите продукти и/или услуги, е ключова цел за широк група бизнеси, позиционирани в разнообразни икономически сектори.

В условията на увеличаваща се конкуренция да се достигне до нови пазари става все по-трудно, но не и невъзможно. Тук обобщаваме няколко ключови съвета, с които бихте могли да подобрите своето представяне и вашите продукти и услуги да станат привлекателни за една по-широка клиентска група.

Определете пазарните сектори, които биха се възползвали от вашия продукт и/или услуга

В зависимост от това какъв тип продукт/услуга предлагате, много е вероятно същите да са полезни на друг тип бизнес структури.

Кои са секторите с най-голям потенциал за растеж? Този въпрос следва да бъде отправната точка, когато търсите възможности за растеж. Вашият бизнес би могъл да се класира сред печелившите в други сектори, само ако познавате силните му страни. Важно е те да бъдат определени спрямо конкуренцията ви, едва тогава бихте могли да добиете реална представа за възможностите за печалба.

Разгледайте отблизо особеностите на продуктовата си гама и/или портфолио от услуги. Понякога се налага да въведете определени промени и допълнения, с които да се впишете успешно в новия пазарен сектор.

Създайте потребителски версии на продуктите/услугите си

Добра идея е да помислите за създаването на потребителска версия на своя продукт/услуга, ако същият е предназначен за бизнеса и обратно. Ако до този момент предлаганите от вас продукти са били предназначени за покупка на едро от големите играчи на пазара, има ли как същите да се предлагат и на дребно и за масовия потребител?
Фирма, специализирана в предлагането на строителни материали, която има установени традиции, би могла да създаде специална гама продукти за хоби любителите например. Би могла да включи в инвентара си дървени заготовки, по-малки разфасовки на определени видове бои, строителни материали за моделиране и други. По този начин бизнесът би разширил своя пазар успешно, тъй като ще достигне не само до купувачи на едро, но и на дребно.

Достигнете до нови пазари, изграждайки дистрибуторски мрежи

Дистрибуторската мрежа е успешен начин да разширите своя пазар, в случай че развивате бизнеса си чрез преки продажби. Това е един от основните подходи, прилагани в практиката на бизнеса, с които фирмите успяват да разширят продажбите си и да стъпят на непознати до този момент за тях пазари.

Подборът на дистрибутори може да бъде фокусиран върху географски райони и пазарни територии, които са труднодостъпни за търговския ви персонал към дадения момент. Ще бъде необходимо да разработите различни стимулиращи програми, посредством които да мотивирате дистрибуторите си да продават повече. Не са изключени инвестиции в обучения, допълнително маркетинг активности и други, с които да промотирате успешно бизнеса си по един или няколко канала.

На финала

Достигането до нови пазари изисква целенасочени усилия и набор от действия, които да бъдат прилагани периодично. Всеки бизнес има своите специфики, които следва да бъдат съобразени при планирането на стратегии за покоряване на различни пазарни сектори.

„Изведете продуктите и услугите си на по-голям пазар“ ще бъде темата на работната сесия по време на месечната среща на Алфа Групата, която ще се проведе на 17.03.2022г., (четвъртък) между 9:00 и 13:00ч. Ако имате интерес към участие в срещата, се свържете с нас за повече детайли.


Напомняме, че във всяка Алфа Група може да участва само по един представител от бранш и местата на участниците са ограничени до 12. Побързайте да заемете Вашето място преди конкурентите си и се запишете за участие ОЩЕ СЕГА! Следващата среща на Алфа Груп ще се проведе на:

авг.
22
чт
2024
Месечна среща на Алфа Група „Основатели“ @ Зала за Събития Реализатори
авг. 22 @ 09:00 – 13:00

Заседание на консултативния борд на Алфа Група „Основатели“

Алфа Групата е ексклузивен консултативен борд от собственици и управители на развиващи се малки и средни бизнеси в България

Какво би било, ако:

 • „Имате собствен управителен борд от директори, които да ви помагат всеки месец“….

 • „Някой ви разбира много добре, защото е бил в обувките ви„…

 • „Има с кого да си сверите часовника“…

 • „Бихте могли буквално да си купите време за стратегическо планиране“…

 • „Има къде да си съберете мислите и решителността за последващи действия“…

 • Имате среда, която ви мотивира и ви помага да се развивате“

Това е малка част от споделеното от настоящите членовете на Алфа Групата. След успешното ѝ развитие в София и многобройните запитвания за втора група, тя вече е факт!

 

Нашето обещание е само едно: да удвоите стойността на бизнеса си в период от 2 до 3 години!

По време на срещата ще имате възможността:

 • Да разберете как да удвоите стойността на бизнеса си в рамките на 2-3 години;

 • Да седнете на една работна маса с други собственици на бизнес от вашия калибър;

 • Да работите по една от темите за бърз растеж;

 • Да отработите личен бизнес казус или предизвикателство в рамките на мастърмайнд сесия (до 3 казуса на среща);

 • Да получите предложения за неговото решение от опитни съмишленици;

 • Да споделите знания и опит от вашето собствено бизнес ежедневие и да се обогатите от това на другите.

Още по темата:

Кратка презентация на „Алфа Групата“

Често задаваните въпроси

Интервюта с членове на Алфа Групата:

 

Регистрация

Свържете се с нас за покана и регистрация за събитието!


  За повече информация, може да обърнете внимание на често задаваните въпроси и да се свържете с регионален директор от нашия екип. График на срещите до края на годината може да намерите тук.