Изградете успешни стратегически партньорства

Установяването на стратегическите партньорства е един от ключовите моменти, става ли въпрос за успешно развитие на бизнес. Днес светът става все по-свързан от всякога, а имаш ли правилните партньори, с които да вървиш по нелекия път към бизнес успеха, нещата се случват много по-лесно.

Какво представлява стратегическото партньорство и защо е толкова важно за съвременния бизнес?

Стратегическото партньорство бихме могли да определим като бизнес споразумение най-малко между две организации (може и повече). Обединение от този тип се създава за постигане на определени общи цели за всяка от страните.

Споделените цели в едно стратегическо бизнес партньорство е свързано както със споделени ползи, така и със споделени рискове. Паричната обмяна е често срещан, но в никакъв случай задължителен елемент от споразумението за партньорство.

В днешните условия на несигурност, в които сме принудени да живеем и да развиваме бизнес, стратегическите партньорства станаха по-важни от всякога. Бизнес средата е устроена така, че нито един бизнес не би могъл да функционира самостоятелно на пазара.
Стратегическите партньорства дават реален шанс на бизнеса да достигне до по-широк кръг от клиенти, да оптимизира разходите си в един или друг аспект, както и да утвърди бранда си успешно. Постигането на разпознаваемост на бранда е един от най-трудните аспекти на бизнеса, а стратегическите партньорства работят положително в тази посока.

Как да изградим успешно стратегическо партньорство?

Много често бизнес партньорството има концептуален смисъл, а представителите на различни организации често не познават техниките за изграждането му. В тази връзка, тук подбрахме няколко ключови насоки за настройка на стратегия за успех.

Водете се от общите ползи и предоставяната/получена стойност

Какво бихте могли да предложите вие и какво би могла да ви предложи другата страна? Този въпрос е от първостепенно значение при стартирането на бизнес партньорство между две или няколко организации. Когато стойностите са изравнени, едва тогава би могла да се постигне идеалната структура на споразумението.

Не ограничавайте броя потенциални партньори до тези, които познавате по-добре от други

Много собственици на бизнес са склонни да си партнират с такива, които са им приближени, локализирани са в района им и/или съществува сходство в дейността им. Това е съвсем естествен, но доста ограничаващ подход. В много от случаите правилният бизнес партньор, който би допринесъл за успеха ви, е локализирана в нетрадиционен и непознат за вас сектор досега.

Водете ефективни преговори за партньорство

Приносът на всяка от организациите, станали част от едно обединение, следва да е еднакъв или поне приблизителен. Всеки от бизнесите, който планира стартирането на стратегическо партньорство, следва да бъде солидарен с другите и да продължи да се развива спрямо съответните им общи цели.

Липсата на несъответствие по един или няколко аспекта от дейността, пропуснати по време на преговорите за партньорство, са най-честата причина за разпадането на стратегическите партньорства впоследствие.

На финала

Стратегическите бизнес партньорства функционират на основата на ясно дефинирани цели и резултати. Всяка една организация, част от дадено бизнес споразумение, е важно да бъде гъвкава и адаптивна. Нерядко дейностите, свързани с приноса на вашата организация, следва да претърпят промени от различно естество, за да се постигне търсеният баланс по отношение приноса на вашата организация спрямо тази на другата и обратно.

При правилната настройка партньорствата могат да бъдат мощен инструмент за стимулиране на бизнес растежа за всяка една стопанска единица.

„Изградете успешни стратегически партньорства“ ще бъде темата на работната сесия по време на месечната среща на Алфа Групата, която ще се проведе на 17.02.2022г., (четвъртък) между 9:00 и 13:00ч. Ако имате интерес към участие в срещата, се свържете с нас за регистрационен линк.


Напомняме, че във всяка Алфа Група може да участва само по един представител от бранш и местата на участниците са ограничени до 12. Побързайте да заемете Вашето място преди конкурентите си и се запишете за участие ОЩЕ СЕГА! Следващата среща на Алфа Груп ще се проведе на:

юни
12
ср
2024
Месечна среща на Алфа Група „София“ @ Зала за Събития Реализатори
юни 12 @ 09:00 – 13:00

Заседание на консултативния борд на Алфа Група София

Алфа Групата стартира нов консултативен борд от собственици и управители на развиващи се малки и средни бизнеси в София!

Какво би било, ако:

 • „Имате собствен управителен борд от директори, които да ви помагат всеки месец“….

 • „Някой ви разбира много добре, защото е бил в обувките ви„…

 • „Има с кого да си сверите часовника“…

 • „Бихте могли буквално да си купите време за стратегическо планиране“…

 • „Има къде да си съберете мислите и решителността за последващи действия“…

 • Имате среда, която ви мотивира и ви помага да се развивате“

Това е малка част от споделеното от настоящите членовете на Алфа Групата. След успешното ѝ развитие в София и многобройните запитвания за втора група, тя вече е факт!

Нашето обещание е само едно: да удвоите стойността на бизнеса ви в период от 2 до 3 години!

 

По време на срещата ще имате възможността:

 • Да разберете как да удвоите стойността на бизнеса си в рамките на 2-3 години;

 • Да седнете на една работна маса с други собственици на бизнес от вашия калибър;

 • Да работите по една от темите за бърз растеж;

 • Да отработите личен бизнес казус или предизвикателство в рамките на мастърмайнд сесия (до 3 казуса на среща);

 • Да получите предложения за неговото решение от опитни съмишленици;

 • Да споделите знания и опит от вашето собствено бизнес ежедневие и да се обогатите от това на другите.

Още по темата:

Кратка презентация на „Алфа Групата“

Често задаваните въпроси

Интервюта с членове на Алфа Групата:

Регистрирайте се за следващото събитие тук!


  За повече информация, може да обърнете внимание на често задаваните въпроси и да се свържете с регионален директор от нашия екип. График на срещите до края на годината може да намерите тук.