5 основни принципа и правила на Алфа Груп

След провеждането на няколко успешни срещи на консултативния борд на Алфа Груп в София, бихме искали да обърнем внимание на 5 основни принципа и правила, характерни за този формат. Идеята е да разкажем защо процесите са структурирани именно по този, а не по друг начин. Това ще разясни и смисъла от тяхното прилагане.

1. Започваме в 08:30ч.

business people morning

Рано пиле, рано пее гласи народната поговорка. Целевата група на този формат са собственици и управители на средни по големина (според българските разбирания) фирми, опериращи в България. Както може да се очаква, техният ежедневен график е натоварен и те „по подразбиране“ са заети хора. Ние не се събираме, за да пийнем кафе с нови хора и да си приказваме общи приказки, а за да работим и извлечем максимума от времето, което всеки от присъстващите е заделил за стратегическото развитие на фирмата си през този ден. Започвайки в 08:30ч., което е средно с около 30 минути по-рано от началото на работния ден в повечето фирми, те се облагодетелстват в следните аспекти:

 1. По-добре отпочинали: за да могат да станат по-рано на съответния ден за срещата, те ще трябва да си легнат по-рано предната вечер, което е предпоставка за по-добър сън, т.е. да бъдат по-добре отпочинали от обикновеното.
 2. По-бистър ум: щом са добре отпочинали, техният ум ще бъде по-продуктивен в по-ранната част от деня. Тогава, по време на работната сесия, те активно ще впрегнат управленския си потенциал по една от нашите 50 предварително разработени теми за експедитивен бизнес растеж.
 3. По-лесно придвижване: уличният трафик в София около 08:00ч. сутринта е по-слаб, отколкото около 09:00ч.
 4. Повече оставащо време до края на деня: приключвайки до 15:00ч., те разполагат с поне още 2-3 часа (до общоприетия краен час на работния ден), които могат да използват, за да се върнат и оползотворят в офиса си. Нашата препоръка за оптимално уплътняване на това време е да пренесат и започнат с прилагането на наученото и обсъденото през деня. Това е и основният замисъл на изминалия ден.

Be brief, be bold, be gone2. Ценим времето – своето и на останалите в залата

Хората обичат да говорят за себе си. Още повече, когато около тях седят други, които в очите на първите са равни по значение и статус хора. Удоволствие е да се присъства в подобна делова атмосфера. Често пъти обаче, „алфа-тип“ ръководителите имат склонността да се впускат в многословие или стават прекалено обстоятелствени в анализите си. В повечето случаи поднесената информация е интересна, но е по-подходяща за кафе-паузата или дори за времето след края на срещата. Тогава водещият срещата регионален директор има грижата да дава думата на хора, които имат какво да кажат, стегнато и по същество, както и да я отнема от останалите. Срещите на Алфа Групата си има свои установен дневен ред, който се спазва задължително.

3. Споделяме открито и спазваме пълна конфиденциалност

Една от главните причини за провеждането на тези срещи, е възможността на ръководителите да се откъснат от ежедневните „водовъртежи“ в офиса си и да имат възможността да работят в основната посока, в която искат да се развива компанията им. За да се случи това, те са окуражавани да споделят актуални свои предизвикателства и/или проблеми в аудитория от равноправни участници (членове). По принцип, тези хора притежават достатъчно добре развита работна етика, чувство за такт и съпричастност. Това често пъти става ясно, когато някой от тях припознае казуса на друг около масата като свой и започне да споделя как той се е справил и намерил изход от ситуацията. Ясно е, че за да има истински смисъл от подобни дискусии, всеки трябва да може да говори открито по темата, а останалите да запазят всичко чуто и видяно в пълна конфиденциалност. По тази причина във всяка група може да присъства/членува само по един представител на конкретен бизнес сектор. Така се избягва създаването на условия на пряка конкуренция и най-вече страх, че друг сред присъстващите със същия бизнес би бил реален опонент или би използвал научената информация в ущърб на конкурента си. Затова всеки участник подписва и специално създадено за целта споразумение за конфиденциалност и неразкриване на информация, които остават у регионалния директор след края на срещата.

4. Задаваме (само) отворени въпроси

По време на втората част от срещата, както стана вече дума по-горе, трима участника представят свое предизвикателство. Ние разполагаме със специално разработен за целта помощен инструмент, който им помага да дефинират по-правилно и адекватно казуса си пред останалите. Тогава идва ред на другите в залата да задават т.нар. уточняващи въпроси, за да успеят да си обяснят по-пълноценно представената ситуация. По навик от ежедневието, повечето хора задават несъзнателно най-често т.нар. „затворени въпроси“, с които целят да си набавят информация с кратки отговори. Примери за подобни въпроси и отговори тук биха били:

 • Въпрос 1: Имате ли … (информация дали служителите ви са мотивирани)?
 • Предполагаем отговор 1: Да/Не.

Или

 • Въпрос 2: Пробвахте ли… (да намалите цената)?
 • Предполагаем отговор 2: Да/Не.

И така нататък. В случая, при така зададените въпроси, отговорите са кратки и не стимулират участника с казуса да се замисли по-дълбоко или дори да преосмисли конкретния аспект от неговата тема. Едно преформулиране на въпросите би накарало отговарящия да анализира ситуацията малко повече, което пък би довело евентуално до поглед от различен ъгъл или дори до индикация за възможно решение. Ето пример за нова формулировка на горните въпроси:

 • Въпрос 1: Как проверявате мотивацията на служителите си?
 • Въпрос 2: До какво би довело едно намаляване на цената?

Както сами виждате, зададени по такъв начин въпросите не могат да бъдат отговорени с една или две думи, което автоматично провокира мениджърите да се разровят по-дълбоко в съзнанието си, да анализират, за да отговорят подобаващо. Точно ТОВА е големят плюс от тази сесия, базиран на подхода на коучинга. Затова държим да се задават (само) отворени въпроси – тези започващи с какво, как, кой, кои, къде, по какъв начин и т.н.

5. Не осъждаме

Във финалната част, всеки от останалите дава своите предложения към участника с казуса. Докато някой от собствениците изказва своята гледна точка или дава препоръки за възможно решение, никой от останалите не коментира и не осъжда даденото мнение по никакъв начин. Тук няма правилно и грешно предложение и всеки е свободен да се изразява от позицията на опита и компетенциите си, стига стремежът му да е да помогне за позитивно решаване на казуса на своя съмишленик. Едва накрая на тази сесия, представилият казуса може да коментира дадените идеи и предложения и да ги сортира по адекватност и приложимост.

Какво ще се случи на практика – най-важното между две срещи

За финал, мениджърът с дискусионния казус бива подпомогнат да избере и сподели кои ще са неговите първи ясни и конкретни действия в посока решаването на поставения проблем и в какъв срок има намерение да ги предприеме. Поетият ангажимент към останалите членове на консултативния борд е една от основните предпоставки за експедитивно развитие и промяна в желаната посока. На следващата среща той ще има думата да сподели накратко какво от заявеното е предприел на практика. Само по този начин собствениците са способни да удвоят стойността на бизнеса си, в предвидените от Алфа Груп срокове.


Напомняме, че във всяка Алфа група може да участва само по един представител от бранш, затова местата на участниците са ограничени до 20. Побързайте да заемете Вашето място преди конкурентите си и се запишете за участие при първа възможност! Следващата среща на Алфа Груп ще се проведе:

юли
11
чт
2024
Месечна среща на Алфа Група „Основатели“ @ Зала за Събития Реализатори
юли 11 @ 09:00 – 13:00

Заседание на консултативния борд на Алфа Група „Основатели“

Работата в Алфа Групата ви дава възможност:

 

 • Да удвоите стойността на бизнеса си в рамките на 2-3 години;

 • Да седнете на една работна маса с други собственици на бизнес от вашия калибър;

 • Да работите по една от 50-те теми за бърз растеж;

 • Да отработите личен казус или предизвикателство в рамките на мастърмайнд сесия (до 3 казуса на среща);

 • Да получите предложения за неговото решение от опитни съмишленици;

 • Да споделите знания и опит от вашето собствено бизнес ежедневие и да се обогатите от това на другите.

 

Тук може да намерите често задаваните въпроси и правилата и принципите на Алфа Групата!

 

Регистрация

Свържете се с нас за покана и регистрация за събитието!

   

  За повече информация, може да обърнете внимание на често задаваните въпроси и да се свържете с Вашия регионален директор от нашия екип. График на срещите до края на годината може да намерите тук.