Кои хора са подходящи за Алфа Груп?

… и кои са тези, които по-скоро не са за този формат?

Кои са подходящите хора за Алфа Груп

The Alpha Group е сравнително нова концепция за България. Целта ѝ е да бъде в помощ на собствениците на малкия и средния бизнес да удвоят стойността на бизнеса си в рамките на 2 до 3 години. Както става ясно, това не е „специален трик“, няма магическа формула, както и „quick fix“ решение. В света на икономиката подобен срок попада в средносрочните планове, а удвояване на стойността на бизнеса в средносрочен план е повече от чудесна възможност, особено при предлаганите от нас условия.

Популяризирайки идеята и очаквания резултат, екипът от Регионални директори в България комуникира активно ползите от месечните срещи и се среща с представители на подходящия сегмент от български предприемачи, а именно такива, които имат годишен оборот между 0,5 и 30 милиона лева годишно и между 10 и 200 служители. В хода на тези контакти срещаме и хора, които не са подходящи за подобен формат. С оглед на взаимното пестене на време, а и за да формулираме по-добре кого търсим, ще изброя типа хора, които откровено казано не са за Алфа Групата:

Тези, които знаят всичко най-добре и могат всичко сами

Знаят всичко по-добреТъй като една голяма част от хората, които притежават или ръководят бизнес от такъв калибър са от т.нар. „алфа“ тип, с високо его и с известна арогантност на моменти, често пъти те имат убеждението, че са постигнали всичко благодарение на себе си (най-вече) и няма какво повече да им бъде казано или показано от хора, които (изобщо) не са наясно с техния бизнес. Необходимо е и е подходящо да си „alpha male“ в бизнеса, но не е хубаво да си „кон с капаци“. Няма да рисуваме кръга на познанието и допирните му точки с морето от незнание, а само ще напомним за тази мисъл, приписвана на древногръцкия философ Сократ.

Тези, които са в микро-бизнеса (не покриват критериите)

Микро бизнесТе всъщност (в мнозинството си) са едни чудесни хора. Те са тези, стоящи в началото на икономическата пирамида, които са решили да поемат контрола на живота и доходите си в свои ръце и са се хвърлили в бизнеса. Ако асоциацията с квадрантите на Кийосаки ви е по-любима, прескочили са от първи (на наемния служител) във втори квадрант (на малкия частен бизнес) и се справят някак си. Проблемът в случая е, че тяхното ежедневие и казуси („битки“) са много по-различни от тези на хората от търсения от нас профил. Това най-вече си проличава, когато се налага да обсъждаме темата около финансовия ангажимент към Алфа Групата. Стискаме им палци и ги чакаме да „пораснат“, за да заемат полагащите им се места в нашия консултативен борд.

Тези, които са в големия бизнес (надхвърлят критериите)

Голям бизнесТова пък са т.нар. „големи риби“. Аналогично на предходните, те пък представляват една прослойка от обществото, която е в трети или четвърти квадрант на Кийосаки и са създали вече функциониращи бизнес системи. При тях бизнесът им може да функционира (по всяка вероятност поне известно време) без личната намеса на собственика си; изградили са управленски екип и динамиката на тяхното ежедневие също е различна от тази на хората, подходящи за Алфа Груп.

Тези, които  вечно са прекалено заети

Вечно заетиТова са едни от хората, които за мен лично са най-трудни за разбиране. Нормално е човек да е зает и да не иска да си пилее времето. В този случай, собствениците на бизнес са едни от хората, които най-добре трябва да знаят как да си приоритизират времето. Ако не могат или не знаят как обаче, те едва ли са наистина успешни. Няма нищо хубаво в това ВИНАГИ да си ПРЕКАЛЕНО ЗАЕТ и да нямаш време за НИЩО. Когато чуя подобни реплики, винаги се сещам за историята в една друга статия за двама души, които се срещнали и единият от тях имал банани в ушите, а другият му казал: „Хей, тези банани в ушите не ти ли пречат да чуваш?“ А другият отвърнал „Не мога да те чуя, защото имам банани в ушите.“ ;)

Собствениците на „лайф-стайл“ бизнеси

Lifestyle BusinessИма една четвърта група от собственици на бизнес, които просто са доволни от това, което имат и нямат никакви амбиции и интерес да разрастват или развиват каквото и да било в него. Той им носи доходите за определен жизнен стандарт, позволяват си удоволствия от време на време, прилична кола, приличен дом и това е всичко, което искат. Те ще си живеят и работят постоянно в този бизнес и ще бъде така (вероятно) докато са живи и/или здрави.

Държа да отбележа също, че по никакъв начин не осъждаме гореизброените видове предприемачи. Желаем им всичко най-добро по пътя, който са поели. Просто ние търсим различни неща в живота и бизнеса.

Подходящите хора за нас трябва да се вълнуват от следните въпроси и живо да търсят техните отговори:

Какъв е моят „изход“ от бизнеса?

 • Защо правя това, което правя? Накъде съм се запътил с моя бизнес?
 • Какво искам от бизнеса си: вечно да съм въвлечен в него и да съм на „трона“ или искам да се оттегля, но бизнесът да продължи да ми носи достатъчна доходност и да поддържа стандарта ми на живот? Как бих могъл да си позволя да се оттегля?
 • Има ли кой да ме замести в управлението, ако (по някаква причина) аз вече не съм в състояние да управлявам?
 • Ще може ли това управление да осигури (на мен и на семейството ми) желания стандарт на живот? Мога ли да си позволя да платя на някого за такова компетентно управление?
 • Искам ли да продам бизнеса си и как мога да го подготвя за продажба?

Често задавани въпроси за Алфа Групата

Ако подобни въпроси ви вълнуват или вече трескаво търсите отговорите им, тогава Вашият бизнес определено има нужда от развитие и разрастване. Ние ще се радваме, ако се свържете с нас в лична среща, за да разберем дали ще си паснем взаимно и какво бихте могли да предложите на останалите предприемачи около масата. Не забравяйте, че в групата може да членува само по един представител от бранш, така че побързайте, преди някой по-бърз конкурент да Ви е изпреварил!

Следващата среща на Алфа Груп ще се проведе:

май
15
ср
2024
Месечна среща на Алфа Група „София“ @ Зала за Събития Реализатори
май 15 @ 09:00 – 13:00

Заседание на консултативния борд на Алфа Група София

Алфа Групата стартира нов консултативен борд от собственици и управители на развиващи се малки и средни бизнеси в София!

Какво би било, ако:

 • „Имате собствен управителен борд от директори, които да ви помагат всеки месец“….

 • „Някой ви разбира много добре, защото е бил в обувките ви„…

 • „Има с кого да си сверите часовника“…

 • „Бихте могли буквално да си купите време за стратегическо планиране“…

 • „Има къде да си съберете мислите и решителността за последващи действия“…

 • Имате среда, която ви мотивира и ви помага да се развивате“

Това е малка част от споделеното от настоящите членовете на Алфа Групата. След успешното ѝ развитие в София и многобройните запитвания за втора група, тя вече е факт!

Нашето обещание е само едно: да удвоите стойността на бизнеса ви в период от 2 до 3 години!

 

По време на срещата ще имате възможността:

 • Да разберете как да удвоите стойността на бизнеса си в рамките на 2-3 години;

 • Да седнете на една работна маса с други собственици на бизнес от вашия калибър;

 • Да работите по една от темите за бърз растеж;

 • Да отработите личен бизнес казус или предизвикателство в рамките на мастърмайнд сесия (до 3 казуса на среща);

 • Да получите предложения за неговото решение от опитни съмишленици;

 • Да споделите знания и опит от вашето собствено бизнес ежедневие и да се обогатите от това на другите.

Още по темата:

Кратка презентация на „Алфа Групата“

Често задаваните въпроси

Интервюта с членове на Алфа Групата:

Регистрирайте се за следващото събитие тук!