Създайте фирмена мисия и ръководни принципи

Стартирането на собствен бизнес и последващото управление на същия със сигурност не е никак лесна задача. Има обаче две неща, които следва да бъдат ясно дефинирани от всеки собственик и/или управител на бизнес – ясна фирмена стратегия и установяване на ръководни принципи. Точно тези два аспекта на бизнеса са от първостепенно значение още на етап стратегическо планиране.

Фирмената мисия – каква е ролята ни за обществото сега, днес, утре?

Един от успешните британски предприемачи Ричард Брансън казва, че

“Всеки бизнес е просто идея как да направиш живота на хората по-добър”.

Още от момента на създаването си, бизнесът има намерението да изпълнява някаква роля за обществото, в което оперира.

Определянето на тази значима обществена роля има важно значение за формулирането на фирмената мисия. Практиката е показала, че ако тя не се оценява периодично, губи своята актуалност. Ето защо важен аспект на фирмената мисия е значимостта ѝ във времето – колко важна е ролята ни за обществото сега, днес и утре?

В динамични икономически отношения като днешните, липсата на актуална и ясна фирмена мисия бързо може да доведе до загуба на извоюваните до момента позиции на пазара.

В процеса на определянето на фирмената мисия следва да се вземат предвид комплексен набор от решения, които дават отговори на следните въпроси:

 • В какво вярваме?
 • Какво ще произвеждаме?
 • Каква е нашата целева група?
 • Какви пазари ще обслужваме?

В по-големите компании решенията по тези въпроси се съгласуват с цялото корпоративно управление, докато в малките и средни бизнес организации те обикновено се взимат от собственика, който често е и управител.

В заключение можем да кажем, че ясното формулиране на фирмена мисия, която се оценява периодично с цел осигуряване на нейната актуалност, безспорно е стъпка в правилната посока и фактор за бъдещия фирмен прогрес.

Ръководните принципи – как да създадем култура на управление, която да накара служителите ни да вложат част от себе си в работата?

Създаването на фирмена култура, неотменна част от която са ръководните принципи, е другата важна задача за бизнеса. В стратегическото планиране за създаването и развитие на бизнес клиентът често е най-важната фигура. Без далеч да омаловажаваме ключовата роля, която има същият за прогреса на фирмата – не бива да се пренебрегва и ролята на служителите в една фирма. Превърналото се вече в клише твърдение, че “служителите ни са най-големият актив” важи с пълна сила и при определянето на ръководните принципи във фирмата.

Изграждането на ръководни принципи, които са ясно разбираеми и успешно приложими по отношение на подчинените ви, има важно значение за ефективното управление на фирмата и формирането на фирмената култура. Принципът на управление “аз съм шефът и ще казвам какво ще става” определено не е ефективен управленски подход и много по-добре би било ръководните принципи да са с акцент върху това как да изградите удовлетворяващи взаимоотношения между различните нива в йерархията. Определянето и спазването на ефективни ръководни принципи ще провокират служителите ви да вложат част от себе си в работата. Това говори много за културата на организацията като цяло и е фактор за нейния прогрес.

Често, заобиколени от ежедневните си задължения, “не виждаме” възможности, които биха спомогнали за развитието на бизнеса. Целите на консултативния борд от собственици и управители на The Alpha Group са насочени към хората, които търсят благоприятни условия и среда за стратегическо развитие на представлявания от тях бизнес. Установявайки сътрудничество с борда, успешно можете да създадете и развиете ясна фирмена посока и да постигнете силна ангажираност, да спечелите и задържите повече рентабилни клиенти, да увеличите печалбата си и повишите пазарната стойност на вашия бизнес.

„Създайте Вашата завладяваща фирмена мисия и ръководни принципи“ беше темата на последната работната среща на Алфа Групата. На следващата среща, която ще се проведе на 16. септември 2021г. между 9:00-13:00 ч. в зала за събития „Реализатори“ в гр. София, ще работим върху това „Как да приобщим екипите си към мисията, целите и принципите на компанията ни“. Свържете се с нас, за да разберете как да станете част от борда на собствениците и управители на малък и среден бизнес в България и да придвижите заедно с тях и вашия бизнес на следващото ниво.


Напомняме, че във всяка Алфа Група може да участва само по един представител от бранш и местата на участниците са ограничени до 12. Побързайте да заемете Вашето място преди конкурентите си и се запишете за участие ОЩЕ СЕГА! Следващата среща на Алфа Груп ще се проведе на:

юли
11
чт
2024
Месечна среща на Алфа Група „Основатели“ @ Зала за Събития Реализатори
юли 11 @ 09:00 – 13:00

Заседание на консултативния борд на Алфа Група „Основатели“

Работата в Алфа Групата ви дава възможност:

 
 • Да удвоите стойността на бизнеса си в рамките на 2-3 години;

 • Да седнете на една работна маса с други собственици на бизнес от вашия калибър;

 • Да работите по една от 50-те теми за бърз растеж;

 • Да отработите личен казус или предизвикателство в рамките на мастърмайнд сесия (до 3 казуса на среща);

 • Да получите предложения за неговото решение от опитни съмишленици;

 • Да споделите знания и опит от вашето собствено бизнес ежедневие и да се обогатите от това на другите.

 

Тук може да намерите често задаваните въпроси и правилата и принципите на Алфа Групата!

 

Регистрация

Свържете се с нас за покана и регистрация за събитието!


  За повече информация, може да обърнете внимание на често задаваните въпроси и да се свържете с регионален директор от нашия екип. График на срещите до края на годината може да намерите тук.